февруари 22, 2024

Срцевосадови заболувања

Срцеовосадова болест е болест на срцето и крвните садови, претежно предизвикана од атеросклероза, односно промени, оштетувања и наслаги на ѕидот на артериите.

Сите срцеви заболувања, васкуларните заболувања на мозокот и мозочните крвни садови се кардиоваскуларни заболувања. Вообичаените срцеовосадови заболувања вклучуваат корорнарна срцева болест (на пр., Срцев удар) и цереброваскуларни заболувања (на пр. Мозочен удар). Контрола на фактори на ризик, како што се исхрана, физичка активност, употреба на тутун и контрола на крвниот притисок може да го намали ризикот од срцеовосадови заболувања.

Во развиените и земјите во развој, како и кај нас, срцевосадовите заболувања (ССЗ) се водечка причина за смртност и втора водечка причина за смрт на работоспособното население (возраст од 20-64 години). Срцевосадовите заболувања се значаен проблем на јавното здравство затоа што тие предизвикуваат голем економски товар заради трошоците за лекување и намалена продуктивност поради отсуство, предизвикуваат неспособност, инвалидитет и предвремена смртност.

Како да го заштитите срцето

Повеќето од најголемите фактори на ризик за кардиоваскуларни заболувања може да се контролираат. Еве неколку совети за тоа како да ги контролирате овие фактори и да го заштитите срцето:

БИДЕТЕ АКТИВНИ

Само 30 минути физичка активност на ден може да помогне во спречување на срцев удар и мозочни удари. Обидете се да вежбате составен дел од животот: користете ги скалите наместо лифтот, тргнете се од автобусот на неколку постојки пред вашата дестинација и прошетете го остатокот од патот. Физичката активност е исто така одличен начин за намалување на стресот и контролата на тежината, исто така два ризични фактори за кардиоваскуларни заболувања.

ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПУШИТЕ И ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ ОД ЧАД ОД ТУТУН

Ако се откажете од пушењето, ризикот од појава на корорнарна срцева болест ќе се преполови во текот на првата година и на крајот ќе се врати на нормално ниво. Избегнувајте простории исполнети со чад: Пасивната изложеност на чад од втора рака значително го зголемува ризикот од срцев удар.

ЈАДЕТЕ ПОЗДРАВО

Јадете големи количини свежо овошје и зеленчук и разновидни цели зрна, посно месо, риба, грашок, грав и леќа и храна со малку маснотии. Пазете се од внесот на преработена храна, која често содржи високо ниво на сол. Обидете се да избегнете алкохол, и ако пиете, пијте во умерени количини. Запомнете да пиете многу вода во текот на денот!

ОДРЖУВАЈТЕ СООДВЕТНА ТЕЛЕСНА ТЕЖИНА

Одржувањето на соодветна тежина и ограничувањето на внесот на сол ќе помогне да се контролира крвниот притисок и да се намали ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар. Добар начин за следење на вашата здрава тежина е да користите BMI (BMI), што можете да го пресметате со делење на вашата тежина во килограми според вашата квадрат. Здравите возрасни лица треба да го одржуваат индексот на телесна маса во опсег од 18,5 до 24,9 кг / м2.

ПРОЦЕНЕТЕ ГО РИЗИКОТ

Посетете го вашиот лекар за да го измерите крвниот притисок, холестеролот (маснотиите) и нивото на глукоза (шеќер) во крвта, измерете го обемот на половината, телесната тежина и индексот на телесна маса и разјаснете го ризикот на кој сте изложени.

ИДЕНТИФИКУВАЈТЕ ГИ ЗНАЦИТЕ ЗА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ

Идентификувајте ги предупредувачките знаци: Колку побрзо ќе побарате помош, толку се подобри вашите шанси за целосно закрепнување. Научете како да извршите прва помош (кардиопулмонална реанимација) и обидете се да добиете сертификат за знаење за прва помош, за да можете да помогнете ако некој одеднаш доживее срцев удар.

ПРАТЕТЕ ГО НАПРЕДОКОТ

Внимавајте на напредокот: Бидете горди на сè што правите за сопственото здравје и за вашето семејство.

Фактори на ризик за срцеовосадови заболувања

Вашето срце е големината на тупаницата и најсилниот мускул во вашето тело. Почнува да чука околу три недели по зачнувањето. 

Срцето може да стане чувствително на штетни животни навики, како што се пушење, нездрави диети или прекумерно ниво на стрес. Срцевосадовиот систем исто така може да се ослабне со претходно постоечко срцево заболување или состојба. Кога срцевата функција станува компромитирана, се појавува срцевосадово заболување, широк термин кој опфаќа нарушување на системот каде што срцето е централниот орган.

Постојат многу фактори на ризик поврзани со корорнарна срцева болест и мозочен удар. Некои од овие фактори, како што е семејната историја, не можат да се променат, додека други, како што е висок крвен притисок, можат да бидат под влијание на медицинска интервенција.

Да се ​​има еден од факторите на ризик не мора да значи дека ќе развиете кардиоваскуларни заболувања. Сепак, колку повеќе фактори на ризик имате, толку е поголема веројатноста да се разболите ако не ги преземете потребните мерки за да ги промените факторите на ризик и да не работите за да ги спречите да не го загрозат здравјето на вашето срце.

 ВАРИЈАБИЛНИ ФАКТОРИ НА РИЗИК

 • Физичка неактивност
 • Употреба на производи од тутун
 • Нездрава диета
 • Високо ниво на холестерол во крвта
 • Зголемен крвен притисок / хипертензија
 • Прекумерна тежина и дебелина

ФИКСНИ ФАКТОРИ НА РИЗИК

 • Семејна историја
 • Дијабетес
 • Други вообичаени фактори на непостојан ризик вклучуваат:
  • Возраст: Стареењето е сам по себе ризичен фактор за срцевосадовите заболувања; ризикот од мозочен удар се зголемува секоја деценија по 55-годишна возраст.
  • Пол: Важно е каков пол сте: мажите се изложени на зголемен ризик од срцеви заболувања во споредба со предменопаузалните жени. Сепак, откако ќе влезат во менопауза, ризикот кај жените е сличен на ризикот кај мажите. Ризикот од мозочен удар е сличен кај мажите и жените.
  • Социоекономски статус: Лошиот социоекономски статус (сиромаштија) го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар без оглед каде живеете. Хроничниот стрес, социјалното исклучување, вознемиреноста и депресијата исто така го зголемуваат ризикот.

Често поставувани прашања

 Еве неколку вообичаени прашања и одговори во врска со клучните факти за срцевосадовите заболувања.

Кој е товарот на срцевосадовите заболувања?

 • Се проценува дека 17,5 милиони луѓе умираат од срцеовосадови заболувања секоја година, при што 80% од овие смртни случаи се случуваат во земјите со среден и низок приход.

Што предизвикува срцеовосадова болест?

 • Постојат многу фактори на ризик кои придонесуваат за развој на срцеовосадови заболувања.Некои луѓе се раѓаат со одредени медицински состојби што предиспонираат за развој на срцеви заболувања и мозочен удар, но повеќето срцевосадови заболувања настануваат од комбинација на фактори како што се нездрава диета, недостаток на физичка активност и пушење, и ова се само трите најчести фактори. Многу од факторите на ризик за срцеовосадови заболувања предизвикуваат проблеми затоа што тие доведуваат до атеросклероза. Атеросклерозата е стеснување и задебелување на артериите, што се развива со години без да предизвикува симптоми. Може да се појави во кој било дел од телото. Ако се појави во близина на срцето, зборуваме за корорнарна артериска болест, и ако се појави во нозете, на пример, ние зборуваме за периферна артериска болест.
 • Стеснувањето и задебелување на артериите се јавуваат поради создавање на масен материјал, холестерол и други супстанции на ѕидовите на крвните садови што ги нарекуваме плак.Руптурата на плакот може да доведе до срцев удар или мозочен удар.

Што е холестерол?

 • Холестеролот е еден вид маснотија што го користи телото за изградба на клеточниот ѕид и за синтетизирање на некои од основните хормони и е нормален градежен материјал на секоја клетка во телото.Холестеролот се произведува во црниот дроб и се апсорбира од маснотиите што ги консумираме од животинско потекло. Холестеролот патува низ крвта врз честичките наречени липопротеини, кои се поделени на два вида: липопротеини со мала густина (ЛДЛ) и липопротеини со висока густина (HDL). Липопротеините со ниска густина го транспортираат холестеролот во организмот во крвта, додека липопротеините со висока густина го транспортираат холестеролот од крвта до црниот дроб.
 • Кога нивото на холестерол е високо или два вида липопротеини се надвор од рамнотежа (дислипидемија), холестеролот може да ги заглави артериите и со тоа да го наруши протокот на крв.

Што се Триглицериди?

 • Триглицеридите се масти кои се наоѓаат во крвта и се важни за енергија во мускулите.Како што се зголемуваат нивото на триглицериди, нивото на HDL паѓа. Високото ниво на триглицериди го зголемува ризикот од срцеви заболувања. Во мал број случаи, многу високи нивоа на триглицерид може да доведат до панкреатитис. Условите што можат да предизвикаат високи триглицериди се дебелината, слабо контролираниот дијабетес, прекумерната потрошувачка на алкохол, хипотироидизам и заболувања на бубрезите.

Како се поврзани пушењето и срцевите заболувања?

 • Пушењето ги оштетува sидовите на крвните садови, ги зголемува масните наслаги во артериите, го зголемува згрутчувањето на крвта, има негативен ефект врз нивото на маснотии во крвта и ја зголемува можноста за спазам на коронарна артерија.Никотинот го забрзува отчукувањата на срцето и го зголемува крвниот притисок.

Дали исхраната игра улога во развојот на срцеви заболувања?

 • Исхраната игра значајна улога во заштитата или предиспонирањето на луѓето од срцеви заболувања.Се покажа дека диетата богата со животинска маст, алкохол и сол. Придржување кон диета со помалку маснотии од  животинско потекло и сол и диета која вклучува цели зрна, овошје и зеленчук има долгорочен заштитен ефект.

Зарем жените не се заштитени од срцеви заболувања заради естрогенот?

 • Естрогенот помага да се зголемат нивоата на HDL честички („добар холестерол“), кој делува како заштитен фактор кај жените, меѓутоа, откако ќе поминат менопауза, бројот на жени кои развиваат срцеви заболувања не се разликува од мажите.Ако жената има дијабетес или покачено ниво на триглицерид, заштитниот ефект на естрогенот се поништува.

Како се разликуваат симптомите на срцеви заболувања кај мажи и жени?

 • Симптоми на срцев удар кај мажите вклучуваат силна болка во градите, болка во левата рака или вилица и отежнато дишење.Жените може да имаат некои од овие симптоми, но болката може да биде повеќе дифузна и да се шири на рамената, вратот, рацете, абдоменот, па дури и на задниот дел. Болката што жените ја чувствуваат може да биде повеќе како проблеми со дигестивниот систем и притоа да не е постојана. Тие не мора да чувствуваат болка, но необјаснета вознемиреност, гадење, вртоглавица палпитации и студената пот. На срцев удар кај жените може да му претходи необјаснет замор.Исто така е значајно кај жените дека првиот срцев удар што го доживуваат е потежок и потежок отколку кај мажите и почесто доведува до фатален исход.

Дали срцевите заболувања се наследни?

 • Срцевите заболувања можат да се појават често кај некои семејства.Но, дури и ако наследувате фактори на ризик што ве предиспонираат за срцеви заболувања, како што се висок холестерол во крвта, висок крвен притисок, дијабетес или прекумерна тежина, постојат начини на кои можете да го спречите развојот на срцевосадовите заболувања. Научете како да го заштитите срцето.

Што е хипертензија?

 • Оптималниот крвен притисок се дефинира како вредност помала од 120 mmHg за систолен крвен притисок.Хипертензијата се нарекува ниво на крвен притисок каде се покажало дека медицинскиот третман покажува поголема корист отколку штета. Ова ниво обично го дефинираме како систолен крвен притисок од 140 mmHg или дијастолен крвен притисок еднаков или поголем од 90 mm / Hg. Систолниот крвен притисок е максимален притисок во артериите во моментот кога срцето се контрахира. Дијастолниот крвен притисок е минимален притисок во артериите помеѓу срцевите контракции.

Која е врската помеѓу високиот крвен притисок и срцевите заболувања?

 • Крвта што тече низ артериите ги потиснува ѕидовите на артериите и оваа сила ја мериме како крвен притисок.Зголемениот крвен притисок се јавува кога доаѓа до стеснување на малите артерии (артериоли). Срцето мора да работи напорно за да турка крв низ ограничениот простор и се зголемува притисокот во вените. Постојаниот зголемен притисок врз sидовите на артериите ги ослабува ѕидовите и ги прави подложни на атеросклероза.

Превенција на кардиоваскуларни заболувања

 Земајќи го предвид ризичното однесување на населението , како пушењето, недостаток на физичка активност и неисхранетост, рано во животот, неопходно е да се започне со спречување на факторите на ризик за развој на срцевосадовови заболувања при промовирање на здрав начин на живот.

Подобрувањето и унапредувањето на здравјето се првите мерки во низата интервенции за превенција на срцевосадовови заболувања, насочени кон создавање на такви животни и работни околини (како што се здрави услови за живеење, услови за работа, исхрана, олеснување на рекреацијата и физичката активност, зајакнување на социјалната поддршка …) кои позитивно ќе влијаат врз здравјето или не му штетат на здравјето. Мерките за унапредување на здравјето се применуваат кај здрави лица со цел да не се развие болеста.

Избегнување и намалување на нездравиот начин на живот и сите фактори на ризик (прекинување на пушењето, зголемување на физичка активност, намалување на вишок заситени маснотии и внес на сол, намалување на вишок телесна тежина …).

Со навремено откривање на првите знаци на болеста преку скрининг, систематски прегледи, само-прегледи и други дијагностички процедури, можно е успешно интервенирање, или преземање на соодветни терапевтски мерки со цел да се спречи влошување на болеста, развој на компликации и неспособност. Важен дел од превенцијата на срцевосадовови заболувања е идентификувањето на групи на ризик , кои се изложени на зголемен ризик за срцевосадови заболувања.

Успешна и ефикасна превенција на срцевосадовите заболувања бара бесплатен мултисекторски пристап (здравство, образование, економија, прехранбена индустрија, земјоделство, законодавство …), политичка поддршка и учество на поединци, заедници, професионалци, медиуми и управни структури, на национално и регионално или локално ниво.

Депресија и срцевосадовите заболувања

Во последниве години, се истражуваше и се дискутира за односот помеѓу стресот и депресијата и, следствено, срцевосадовите заболувања. Депресијата е болест која одлично го карактеризира современиот човек, а кога е поврзана со недостаток на награда за напор и недостаток на способност да управува со одредени аспекти на животот, таа исто така станува фактор на ризик за болести на срцето и крвните садови.

 

 

< врати се назад