април 7, 2023
Недела на хигиенизација
„Хигиената – лична обврска за колективно здравје“
Што е хигиена ?
Хигиената преставува гранка на здравствените науки која што промовира зачувување на здравјето, превенира инфективни преносливи болести и се залага за хигиенска практика и хигиенско однесување на индивидуата.
Зошто луѓето практикуваат хигиена?
- Да превенираат болести,
- Да го зачуваат здравјето,
- Статус, општествени причини,
- Религиозни или културни
причини, - Рутина
Сите три аспекти на хигиена спречуваат ширење на:
- Бактериски, вирусни инфекции,
- заболувања,
- Пандемска инфлуенца,
- Сезонски грип и настинка,
- Инфекции на кожата и очите
Лична хигиена
- Хигиена на раце: миење раце пред јадење и после
секое одење во тоалет, со чиста вода и сапун. - Хигиена на тело: прaктикување на капење.
- Дентална хигиена: миење заби два до три пати на ден.
Домашна хигиена
Хигиена во бањата – како можно место за извор на зараза,
- Хигиена во кујната – чистота на садовите во кои се подготвува храната
- Проветреност на просторијата – против застој на бактерии и вируси кои се пренесуваат по воздушен пат.
Хигиена на храна
- Добро миење на зеленчук и овошје,
- Добро подготвено месо и месни производи (готвени на висока температура),
- Добро подготвено млеко и млечни производи,
- Следење на рокот на употреба на храната,
- Набавување на храна од сигурни произведувачи.
Запамтете !
- Консумирајте чиста вода за пиење,
- Мијте ги рацете редовно:
– после секое одење во тоалет и
– пред секое јадење,
- Хранете се здраво,
- Мијте го зеленчукот и овошјето пред јадење,
- Проверувајте го рокот на употреба на млечните и
месните производи, - Фрлај го отпадот во јавните канти за ѓубре.