септември 21, 2022

НЕДЕЛА НА БОРБА ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗА

Од 14-21 септември се одбележува неделата на борба против туберкулозата.

Туберкулозата (ТБ) е предизвикана од бактерија наречена Mycobacterium tuberculosis. Бактериите обично ги напаѓаат белите дробови, но може да нападне и кој било дел од телото како што се бубрезите, ‘рбетот и мозокот. Сите инфицирани со бактерии на ТБ не се разболуваат. Ако не се третира правилно, туберкулозата може да биде фатална.

Еве неколку интересни факти за туберкулозата:

Повеќе од 8 милиони луѓе годишно заболуваат од туберколоза.

1/3 од светската популација денес е заболена со бацилите на ТБ.

На секои 4 секунди некој заболува од ТБ, а на секои 2 секунди некој умира.

Како грипот, ТБ се пренесува преку воздухот со кашлање, кивање, плукање или гласно зборување.

Човек заразен со ТБ може да го пренесе вирусот на 10 до 15 други луѓе годишно.

Време е за свет без туберкулоза!

< врати се назад