Недела на борба против ракот
РАКОТ Е ОДБРАНБЕН МЕХАНИЗАМ НА ОРГАНИЗМОТ
ПРОТИВ КИСЕЛОСТА
КИСЕЛОСТА И АЛКАЛНОСТА НА ОРГАНИЗМОТ
ЗАВИСАТ ОД ХРАНАТА!
ХРАНА КОЈА ГО ЗАКИСЕЛУВА ОРГАНИЗМОТ:
Рафиниран шеќер и сите негови деривати! Шеќерот е најштетен затоа што нема белковини, масти, витамини или минерали, туку само рафинирани јаглехидрати, а неговата pH вредност изнесува 2,1 – многу кисело!
Сите видови на месо
Производи од животинско потекло: млеко и сирење, павлака, јогурт и слично…
Рафинирана сол
Рафинирано брашно и сите негови деривати, како што се тестенините, бисквитите, тестото и слично…
Леб
Маргарин
Кофеин
Алкохол
Тутун
Сета индустриски преработена и конзервирана храна со конзерванси, вештачки бои, арома, стабилизатори и слично…
Антибиотиците и воопшто, сите лекови
ХРАНА КОЈА ГО АЛКАЛИЗИРА ОРГАНИЗМОТ:
Сировиот зеленчук – иако дел од зеленчукот по вкус е кисел, во телото се менува и станува алкално
Овошје – Лимонот во внатрешноста на телото има висок степен на алкалност, па токму затоа и не треба да се избегнува поради неговиот исклучително кисел вкус
Бадеми
Интегрални житарици – единствено просото е алкализирачка житарица, додека сите останати се по малку кисели, но сепак, идеалната исхрана треба да има и одреден процент на киселост, па токму затоа се препорачува и консумацијата на житарици
Мед
Хлорофил – Зелените билки содржат хлорофил кој што е исклучително корисен за постигнување на алкалност во организмот
Вода… Едноставно, без вода не може да се функционира, а истата е задолжена со создавањето на кислород во организмот, па се препорачува пациентите секогаш да се добро хидрирани, пиејќи по мали голтки вода во текот на целиот ден
Физичка активност – Вежбањето помага при одржувањето на алкалноста на организмот затоа што на тој начин истиот се снабдува со кислород
РАНО ОТКРИВАЊЕ – СКРИНИНГ
Следниве препораки за скрининг и рано откривање на рак се однесуваат на здрава популација, луѓе кои имаат просечен ризик за заболување од рак, без никакви специфични симптоми.
Луѓето кои имаат зголемен ризик за појава на одреден тип на рак треба да следат други програми, кои најчесто се различни во смисла да прегледите се изведуваат на порана возраст и почесто во однос на останатите луѓе.
Луѓето кои имаат симптоми кои можат да бидат предизвикани од рак треба веднаш да се обратат на лекар!
За луѓето со возраст 20 години и повеќе потребни се периодични лекарски прегледи, со тоа што програмата е насочена кон здравствено советување и во зависност од возраста и полот може да се направат прегледи за рано откривање на карцином на тироидна жлезда, дојка, преглед на усната шуплина, лимфните јазли, тестисите, овариумите итн. Сепак овие прегледи се насочени најмногу кон откривање на не-малигни болести (не-канцерогени болести).